Podrška biznisu u 19 općina u Federaciji

Bez autora
Mar 08 2011

U trodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK) boravila je visoka delegacija Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), predvođena Huseinom Malihom (Hussein) iz Pakistana, a domaćin joj je bio Poljoprivredni zavod USK, kao partnerska organizacija. Delegacija je došla u Krajinu da sagleda rezultate dosadašnjih aktivnosti IFAD-a na ovom prostoru kroz projekt unapređivanja ruralnog poduzetništva, ali i da razmijeni iskustva i informacije s korisnicima projekta, vezane uz novi projekt IFAD VI, koji će podržavati razvoj ruralnog biznisa. Projekt razvoja ruralnog biznisa obuhvatit će 19 općina u FBiH, a s područja USK to će biti Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, kao tri najsiromašnije lokalne zajednice. Od 2008. do 2010. godine na prostoru USK kroz projekt IFAD IV realizirano je 9,7 miliona KM za razvoj ruralnog poduzetništva, od čega je 3,1 milion KM potrošen za izgradnju lokalne infrastrukture, a povoljne kredite dobila su 4.534 fizička lica.

Podrška biznisu u 19 općina u FederacijiU trodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK) boravila je visoka delegacija Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), predvođena Huseinom Malihom (Hussein) iz Pakistana, a domaćin joj je bio Poljoprivredni zavod USK, kao partnerska organizacija.

Delegacija je došla u Krajinu da sagleda rezultate dosadašnjih aktivnosti IFAD-a na ovom prostoru kroz projekt unapređivanja ruralnog poduzetništva, ali i da razmijeni iskustva i informacije s korisnicima projekta, vezane uz novi projekt IFAD VI, koji će podržavati razvoj ruralnog biznisa.

- Projekt razvoja ruralnog biznisa obuhvatit će 19 općina u FBiH, a s područja USK to će biti Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, kao tri najsiromašnije lokalne zajednice - kazao je direktor Poljoprivrednog zavoda USK Smail Toromanović.

Od 2008. do 2010. godine na prostoru USK kroz projekt IFAD IV realizirano je 9,7 miliona KM za razvoj ruralnog poduzetništva, od čega je 3,1 milion KM potrošen za izgradnju lokalne infrastrukture, a povoljne kredite dobila su 4.534 fizička lica.

Pravna lica iskoristila su 1,8 miliona KM kredita plasiranih putem IFAD-a. Ovo je najznačajniji međunarodni projekt u ovoj oblasti realiziran na prostoru USK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik